Werk

Aan het werk wat hij doet en het inkomen wat dat oplevert, ontleent de mens een belangrijk deel van zijn identiteit. Heel vroeger, toen de mens nog jaagde en noten en vruchten verzamelde, lag dat niet anders.

Werken stond toen wel dichter bij het leven dan nu - het was immers het leven zelf. Werken bestond uit het jagen op en doden van dieren, het maken van schoeisel, kleding en gebruiksvoorwerpen, het bereiden van een maal. En aan hoe we dat deden, dat leven leiden, ontleenden we trots en, net als nu, een belangrijk deel van onze identiteit.

Nu houden we ons misschien bezig met het invullen van formulieren op de computer, het observeren van technische processen, het aanslaan van de kassa, het aansturen van teams, het beroepsmatig afvegen van billen, het nippeltje aandraaien ná het moertje - en niet ervoor, het stellen en uitvoeren van diagnose-behandelcombinatie 4161.

Je kunt je afvragen hoe dicht deze bezigheden bij ons als mens staan en welke gevolgen dat heeft voor ons vermogen trots op onszelf te zijn en een identiteit te construeren.

Sommigen - vooral wetenschappers - houden ons voor dat de mens niets vast gegeven is, dat we als mens slechts bestaan door ons vermogen ons aan te passen. En dat hij dus heeft te nemen wat hem, globaal genomen, op zijn pad komt.

Natuurlijk, groots en meeslepend leven en werken, stel al dàt we het zouden willen en kunnen, is niet iedereen gegeven. Toch, wat blijft op deze manier nog van ons over als dit zo doorgaat, daar in die toekomst? Is dit werkelijk een leven waard?

Web Analytics Made Easy - Statcounter