Perfectionisme

Hèt perfecte bestaat niet, er valt altijd iets te bedenken wat nog méér perfect is, en zo verder. Toch streven we ernaar, altijd weer.

Waarom kwellen mensen zichzelf met die heilige graal, met die zoektocht naar het onbereikbare, dat wat immer achter de volgende bocht ligt?

De reden is simpel. Door je te verbinden met het streven naar het perfecte, word je, in eigen ogen en, hoop je, in die van anderen, ook een beetje perfect.

Door te streven naar perfectie bewijs je tegenover de hele wereld dat je meetelt en het waard bent geliefd en gerespecteerd te worden.

Streven naar perfectie is een van de manieren waarop mensen hun angst voor leven en dood in toom houden. Het geeft hen een reden om te mogen bestaan en een plek in de groep op te eisen.

Vandaar ook dat je het ongewoon vaak aantreft bij mensen die problemen hebben met het aanvaarden van het idee dat ze er gewoon mogen zijn.

Perfectionisme is vaak een teken dat iemand deep down worstelt met gevoelens van onzekerheid en zelfrespect.

Gelukkig groeien de meesten, naarmate ze ouder worden, over dit gekmakende streven heen. Ze zijn ouder en wijzer geworden, meer in balans, en minder perfect, om zo te zeggen.

Web Analytics Made Easy - Statcounter