Houvast

Elk mens heeft houvast nodig in het leven - je verbinden met iets of iemand om je zodoende veilig te wanen. Een vrouw, kind, man, huis, idee, bezit, werk, roem, geluk, onsterfelijkheid.

Wanneer je naar de woestijn gaat en daar bent, maakt het feitelijk niet uit waar je gaat zitten: links, rechts, voor of achter, het is allemaal eender en even leeg. Te beslissen waar dan te gaan zitten roept daarom voor de meesten van ons enige onzekerheid en angst op, evenals het gaan zitten zelf.

Pas wanneer je die onzekerheid overwint en ergens daadwerkelijk gaat zitten en die plek vervolgens markeert door een paal, stok of steen of iets anders wat voorhanden is, voel je je meer op je gemak. De markering symboliseert voor jou en anderen dat je je verbonden hebt met deze plek: deze plek is nu 'van jou.' Je bent als een kat of willekeurig ander dier die de grenzen van zijn gebied heeft bepiest en daarmee gemarkeerd.

Voortaan - en daar helpt herhaling bij - is dit gemarkeerde iets voldoende vertrouwd om naar terug te keren, als naar een huis of thuis. Tekeningen op de rotswanden. Een boomtak in het zand. Een vlag. In het symbool zit alles. Minimaal een projectie van ons vertrouwen in een positieve verbinding.

Waar het dan regelmatig misgaat is dat mensen die zo'n paaltje hebben geslagen, vervolgens symbool en verbinding verwarren.

Ze zetten zich in voor het symbool en datgene wat 'van hen' is, en vergeten vervolgens waar het hen in oorsprong om ging, namelijk, de verbinding met de ander of het andere met het oogmerk houvast te ervaren. Niet meer en niet minder.

Web Analytics Made Easy - Statcounter