Heimwee

Heimwee komt van het Duitse Heimweh, wat zoiets betekent als pijn (Weh) voelen omdat je niet thuis (Heim) bent. Het begrip is verwant aan Nostalgie. Maar waar dat begrip nogal vaag en ongrijpbaar kan zijn, is heimwee behoorlijk concreet.

Heimwee kennen we op z'n tijd allemaal, niet enkel de vakantiganger, expat of migrant. Het betekent dat je verlangt naar je thuis of, in bredere zin, een omgeving of een situatie die je kent van vroeger; dat vroeger hoeft niet ver in het verleden te liggen. Zelfs kun je ook heimwee hebben naar een situatie die je nog niet daadwerkelijk kent maar wel voorvoelt als een bestemming in de toekomst.

Bij heimwee hoort dat we wat was (of waar we naar op zoek zijn) idealiseren; het was fantástisch, een idyllisch paradijs, míjn paradijs, thuis bij moeders, die vriendschappen op school toen. - En blijkbaar, is de conclusie, is de situatie waarin je je nu bevindt, niet zo ideaal.

Heimwee gaat gepaard met verdriet. Verdiet over wat eens gekend is, maar nu niet is. Verdriet over wat eens mogelijk leek, maar nu niet meer. Verdriet over wat nog niet is en tevens zo onbereikbaar lijkt.

Heimwee is een onvervuld verlangen, met op de achtergrond verdriet en pijn, en het besef dat dat nog lang - of zelfs voor altijd - zo zal blijven.

Web Analytics Made Easy - Statcounter