Haast

Je haasten is iets doen met extra aandacht voor de tijd die dat 'kost'. Je haasten is iets sneller doen terwijl het ook langzamer kan.

Hoewel we ons allemaal zo op z'n tijd haasten, zijn de situaties en de mate waarin we dat doen grotendeels cultureel bepaald. Vergelijk bijvoorbeeld eens hoeveel tijd Tibetanen en Nederlanders nemen voor het begroeten van elkaar .

De reden waarom mensen zich sowieso willen haasten, is niet eenduidig. Buiten het cultureel bepaalde, waaronder het al eeuwenoude Westerse Protestants ethos dat rept van plicht en hard werken, en de (ijdele) hoop de tijd - en daarmee het leven - te overwinnen, is er een scala aan redenen, waaronder zeker hebberigheid en bang zijn om buiten de boot te vallen.

Maar ook graag gezien willen worden als iemand die hard werkt of het beste met een ander voorheeft is voor velen belangrijk. Of je juist schamen als je níet hard holt of werkt. Of zo gretig leven dat de tijd die je hebt voor de taken die je wilt afhandelen zo duidelijk volkomen onvoldoende is.

Hoe het ook zij, in onze Westerse cultuur is geen enkele activiteit te vinden die we zonder haast vervullen. Aankleden, ontbijten, kinderen naar school, in de file staan, werken, in de file staan, eten koken, eten, naar het fitnesscentrum, zappen op tv of netflix, seks hebben, slapen.

We willen het liefst veel en alles tegelijk, en NU, niet morgen, daarin zijn we net kinderen - sterker nog, zijn we kinderen gebleven. Met als resultaat dat we dat alles wat we willen doen, meestal half bewust, een té klein hokje tijd toemeten. We proppen de bezigheid in de tijd, en nemen niet de tijd die de bezigheid vraagt.

Maar wanneer je even stilstaat, zo zonder haast zeg maar, bij de menselijke natuur in relatie tot haast, blijkt echter dat alle mogelijke ideeën en gedachten die we koesteren over het goede en gelukkige leven, juist de afwezigheid van haast voorstaan.

Denk bijvoorbeeld aan hoe we ons uit eten, vakanties of de oude dag voorstellen. Zoveel rust, zo op ons gemak. Of het paradijs, als we daarin geloven. Of een mooi boek lezen of een goed gesprek voeren. Rust hoort bij geluk als de hemel bij het paradijs. En dat is de paradox: we zien dit wel in, alleen doen we het niet.

Het lijkt wel of we de haast en het vele hebben gewonnen, maar het leven en de tijd verloren. Een handvol haast. Het beeld van de tijd en het leven die als los zand weglopen tussen de vingers.

Web Analytics Made Easy - Statcounter