Congruentie

Therapeuten streven voor hun cliënten bijna altijd naar congruentie. Dit wil zeggen dat denken, voelen en doen van de cliënt als vanzelf bij elkaar passen en in elkaars verlengde liggen, en de cliënt dit van zichzelf accepteert.

Wanneer de cliënt dit voor elkaar krijgt, zal hij merken dat hij minder vaak en minder heftig interne spanning ervaart en de buitenwereld makkelijker, duidelijker en opener tegemoet kan treden.

Als gevolg daarvan ervaart hij meestal een meer bevrediging schenkende interactie met zijn omgeving. En de omgeving met hem. Wat hem op zich genomen meer rust, plezier en zelfvertrouwen geeft, en wat dan weer de basis vormt voor nog congruenter gedrag.

Congruent gedrag trekt iemand uit zijn persoonlijk moeras; het is de truc van de Baron van Münchhausen. Leven gaat dan voortaan bijna als vanzelf, lijkt het.

Dit congruent zijn vindt niet plaats in een vacuüm. Congruent zijn doen we in en met ons lijf, en alles wat daar bij hoort, want we zijn ons lijf, meer is er niet.

Apen - mensapen, onze neven - zijn daarin veel makkelijker dan wij. Ze zijn ongegeneerd lui of boos. Of verdrietig. Ze neuken, laten scheten en vlooien gewoon, ook waar anderen bij zijn. Mensapen zijn héél congruent in hun gedrag. En dat zie je, dat ervaar je.

Kijk meer naar de apen, hoe zij leven. Van hen kunnen we veel leren.

Web Analytics Made Easy - Statcounter