Blijheid

Blijheid is het ervaren van emoties die positief aanvoelen onder gelijktijdige afwezigheid van grote interne spanning en emoties die vooral als negatief worden ervaren, zoals angst, verdriet en boosheid.

Daarom voelt blijheid ook zo licht en plezierig; het is simpelweg de afwezigheid van wat ons gewoonlijk, bewust of onbewust, zo kan kwellen.

Blijheid is tevredenheid, te-vreden-zijn met het bestaan zoals het is. Het is het gevoel dat misschien wel het dichtst bij dat van geluk in de buurt komt. Geluk dat óók altijd maar even is en dan weer wegvloeit.

Blijheid is mooi en puur, en aanstekelijk. Het is wat we in kinderen waarderen (maar in volwassenen nogal eens wantrouwen). Want kinderen kunnen zo vertederend blij zijn, met iets of zomaar; ze voelen immers de last van het leven nog niet.

Ouderen kunnen maar zelden in dezelfde mate als kinderen blij zijn, hoewel meer dan de volwassen hardwerkende mensen die nog zo vechten voor hun bestaan en daarin niet makkelijk bij hun blijheid kunnen komen.

Gelukkig hebben ouderen er wat anders voor in de plaats gekregen, iets wat heel dicht bij blijheid in de buurt zit: rust, en acceptatie. Want de weg bijna afgelegd, gestreden wat moest, de ballast overboord gegooid en vrede met het leven gesloten.

Kun je een blijer mens worden? Ja, natuurlijk. Groei op en word oud. Of groei nooit op.

Web Analytics Made Easy - Statcounter