Anders zijn

Anders zijn bestaat enkel in relatie tot anderen. Als jij anders bent impliceert dit dat jij of de ander, of misschien wel allebei, geconstateerd hebben dat jij niet voldoet aan een norm die hier en nu, voor deze groep, geldt. Jij wijkt af van de norm in de groep en bent daarom niet normaal. Zwartwit gezegd deug je daarom niet. En dus verdien je straf of val je buiten de boot; op zijn minst dien je je plek te kennen - daar ergens aan de rand.

Nu wijkt iedereen op allerlei vlakken af van wat de groepsnorm is. Een te grote grote teen hier, een te dikke bil daar. Dat geeft niet; op voorwaarde echter dat de afwijkingen gering zijn en de norm op dat vlak niet zo belangrijk is. Dat wil zeggen, belangrijk in de ogen van degenen die het voor het zeggen hebben en diegenen die het voor het zeggen laten hebben.

Ook kan het zo zijn dat je wel sterk afwijkt van de norm maar dan op een positieve manier. Opnieuw zijn echter degenen die het voor het zeggen hebben en degenen die het voor het zeggen laten hebben, de maat der dingen. Bijvoorbeeld, dat je heel aantrekkelijk bent of zo mooi kunt lachen of zo goed de kijkers aan je kunt binden. Kortom, alles wat we zo koesteren als begerenswaardig in onze samenleving.

Toch loopt ook hier ergens een grens. Wanneer 'het' te sterk afwijkt van wat we zo nastreven, bijvoorbeeld niet alleen erg viriel zijn maar ook seks met zoveel mogelijk vrouwen willen hebben, komt het in het vakje van te anders zijn. En dan geldt opnieuw de regel dat je straf verdient.

Het resultaat is dat alles wat niet begerenswaardig is en tezeer afwijkt van de grauwe middelmaat, wordt afgestraft dan wel minimaal afgekeurd of genegeerd.

Je past je maar aan en zoekt maar ergens een ienimini plekje voor jezelf waar je niemand stoort. Als je dat niet kunt of wilt, heb je pech. Je wordt gepest, gestraft, buitengesloten: je mag niet meer meedoen, ga maar weg, of slik maar pillen, naar het gekkenhuis gaan of emigreren is ook een optie. Evenals zelfmoord plegen of gewoon creperen.

Wij mensen zijn wrede wezens.

Web Analytics Made Easy - Statcounter